WEBSITE VEDETE

Celebritatea este faima și atenția publică acordată de mass-media indivizilor sau grupurilor sau, uneori, animalelor, dar este de obicei aplicată persoanelor sau grupurilor de persoane (cupluri de celebrități, familii etc.) care au un astfel de statut de faimă și atenție. Starea celebrității este adesea asociată cu bogăția (denumită în mod obișnuit faima și averea), în timp ce faima oferă adesea oportunități de a câștiga venituri.

Carierele de succes în sport și divertisment sunt în mod obișnuit asociate cu statutul de celebritate, în timp ce liderii politici devin deseori celebri. Oamenii pot deveni, de asemenea, celebrități datorită atenției mass-mediei asupra stilului lor de viață, bogăției sau acțiunilor controversate sau pentru legătura lor cu o persoană celebră.

WEBSITE VEDETE

Istorie

Sportivii din Grecia Antică au fost întâmpinați acasă ca eroi, au avut cântece și poezii scrise în onoarea lor și au primit mâncare și daruri gratuite de la cei care au cerut aprobarea celebrităților. Roma antică a apreciat în mod similar actorii și gladiatorii notorii, iar Julius Caesar a apărut pe o monedă în propria sa viață (o abatere de la imaginea obișnuită a luptelor și a descendenței divine).

La începutul secolului al XII-lea, Thomas Becket a devenit faimos după uciderea sa. El a fost promovat de Biserica creștină ca martir și imagini ale lui și scene din viața sa au devenit răspândite în doar câțiva ani. Într-un tipar repetat, ceea ce a început ca o explozie de popularitate (adesea menționată cu sufixul "mania") sa transformat într-o faimă de lungă durată: pelerinajele spre Catedrala din Canterbury unde a fost ucis au devenit instantaneu la modă și fascinația cu viața și moartea a inspirat piese și filme.

Cultul personalității (în special în Occident) poate fi urmărit înapoi la romantici în secolul al XVIII-lea, a căror existență ca artiști și poeți depindea de moneda reputației lor. Înființarea punctelor fierbinți culturale a devenit un factor important în procesul de generare a faimei: de exemplu, Londra și Paris în secolele XVIII și XIX. Ziarele au început să includă coloane de bârfe, iar anumite cluburi și evenimente au devenit locuri pentru a fi văzute pentru a primi publicitate.

Industria cinematografică sa răspândit în întreaga lume în prima jumătate a secolului al XX-lea și, împreună cu ea, conceptul familiar de fețe instantaneu recunoscute ale superstarurilor sale. Cu toate acestea, celebritatea nu a fost întotdeauna legată de actorii din filme, mai ales atunci când cinematografia a început ca mediu. Așa cum declară Paul McDonald în The Star System: Producția de identități populare de la Hollywood, "în prima decadă a secolului XX, companiile americane de producție de film au reținut numele interpreților de film, în ciuda cererilor audientei, salarii mai mari ". Fascinația publică a depășit explozibilul pe ecran al vedetelor cinematografice, iar viața privată a devenit știri principale: de exemplu, în Hollywood căsătoriile lui Elizabeth Taylor și în Bollywood afacerile lui Raj Kapoor în anii 1950.

A doua jumătate a secolului a văzut televiziunea și muzica populară aduc noi forme de celebritate, cum ar fi rock-ul și grupul pop, reprezentate de Elvis Presley și, respectiv, de Beatles. Citatele extrem de controversate din 1966 ale lui John Lennon: "Suntem mai populari decât Isus acum" pe care a insistat mai târziu că nu era o laudă și că nu se compară în nici un fel cu Hristos atât adularea, cât și notorietatea pe care o poate aduce faima. Spre deosebire de filme, televiziunea a creat celebrități care nu erau în primul rând actori; de exemplu, prezentatori, gazde de talk-show și cititori de știri. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea sunt cunoscute doar în regiunile la care au ajuns radiodifuzorii lor, și doar câțiva dintre ei, cum ar fi Oprah Winfrey, Jerry Springer sau David Frost, ar putea fi spuse că s-au transformat într-o mai mare amploare.

În anii '60 și începutul anilor '70, industria de editare a cărților a început să convingă celebrități importante să își pună numele pe autobiografii și alte titluri într-un gen numit publicare de celebrități. În majoritatea cazurilor, cartea nu a fost scrisă de celebritate, ci de un scriitor de fantome, dar celebritatea va fi apoi disponibilă pentru un turneu de carte și apariții la talk-show-uri.

Implicații regionale și culturale

Culturile și regiunile cu o populație semnificativă pot avea propriile lor sisteme de celebritate independente, cu ierarhii distincte. De exemplu, provincia canadiană Quebec, care este vorbitor de limbă franceză, are propriul sistem de televiziune, filme și muzică franceză. O persoană care adună un grad de faimă într-o singură cultură poate fi considerată mai puțin cunoscută sau mai puțin obscură în alta. Unele vedete la nivel național ar putea să dea oarecare atenție în afara propriei națiuni; de exemplu, cântăreața Lara Fabian este cunoscută în lumea vorbitorilor de limbă franceză, dar a avut doar câteva hituri Billboard în SUA, în timp ce interpreta canadiană francofonă Celine Dion este binecunoscută atât în ​​lumea vorbitorilor de limbă franceză, cât și în Statele Unite statele.

Regiunile dintr-o țară sau comunitățile culturale (lingvistice, etnice sau religioase) pot avea, de asemenea, propriile sisteme de celebrități, în special în regiuni distincte din punct de vedere lingvistic sau cultural, cum ar fi Quebec sau Țara Galilor. Personalitățile radio regionale, reporterii, politicienii sau liderii comunității pot fi celebri locali sau regionali.

În politică, anumiți politicieni sunt recunoscuți multor oameni, de obicei șefului statului și primului-ministru. Cu toate acestea, numai șefii de stat care joacă un rol major în politica internațională au șanse bune de a deveni faimoși în afara granițelor țării, deoarece sunt în mod constant prezenți în mass-media. Președintele Statelor Unite, de exemplu, este faimos cu nume și față de milioane de oameni din întreaga lume. Începând cu al doilea război mondial, alegerile prezidențiale din S.U.A. sunt urmărite îndeaproape pe tot globul, făcând ca candidatul ales să devină instantaneu cunoscut în întreaga lume ca rezultat. În schimb, atât Papa, cât și Dalai Lama sunt mult mai celebri sub titlul oficial decât sub numele lor actual. De obicei, atunci când politicienii părăsesc politica activă, recunoașterea lor tinde să se diminueze în rândul audiențelor generale, pe măsură ce alți politicieni le înlocuiesc în funcțiile lor oficiale. Unii politicieni sunt totuși renumiți astăzi, chiar decenii sau secole după ce au fost la putere. Ei datorează faima lor unor fapte istorice care sunt păstrate în memorie în clasele de istorie, de exemplu, oameni ca Julius Caesar, Genghis Khan, Napoleon Bonaparte, Abraham Lincoln și Mao Zedong. Scandalul poate, de asemenea, să-i facă pe unii politicieni renumiți, chiar și printre cei care nu sunt deosebit de interesați de politică.

Comentatorii și jurnaliștii media vorbitori de limbă engleză vor face referire uneori la celebrități ca aparținând A-Listului sau afirmă că un anumit actor aparține B-Listului, acesta din urmă fiind un context dezonorant. Aceste clasamente informale indică o plasare în cadrul unei ierarhii. Cu toate acestea, din cauza nivelurilor diferite de celebritate în diferite regiuni, este dificil să plasați oamenii într-o singură categorie. Un actor brazilian ar putea fi un actor de film de acțiune B din Statele Unite, dar o stea din A-listă în Portugalia.

Unele elemente sunt asociate cu faima, cum ar fi apariția pe coperta timpului, fiind falsificate în Mad, având o statuie de ceară în Madame Tussauds sau primind o stea pe Walk of Fame de la Hollywood.

Anumiți oameni sunt cunoscuți chiar și pentru persoanele necunoscute în zona în care au excelat. Dacă cineva trebuie să numească un boxer faimos, este mai probabil să îl numească pe Muhammad Ali sau Mike Tyson, deoarece faima lor sa extins dincolo de sportul în sine. Stilul și numele lui Pablo Picasso sunt cunoscute chiar și pentru persoanele care nu sunt interesate de artă; de asemenea, mulți știu că Harry Houdini a fost un iluzionist, Tiger Woods un jucător de golf, Richard Branson, Bill Gates și Donald Trump sunt antreprenori, Albert Einstein un om de știință; Compozitorii clasici Mozart și Beethoven; Luciano Pavarotti, o cântăreață de operă, Bruce Lee un artist marțial, William Shakespeare un dramaturg, Walt Disney un animator și astronauții lui Neil Armstrong și Yuri Gagarin.

Criminalii pot deveni, de asemenea, renumiți în lume dacă mass-media acoperă crimele, arestarea, judecarea și posibila pedeapsă pe larg și / sau dacă infracțiunea în sine este suficient de senzațională. Asasinii de celebrități de profil pot deveni renumiți, precum Brutus, care este amintit pentru uciderea lui Iulius Cezar. Oamenii care comit crime extrem de infricosatoare pot, de asemenea, să realizeze infamie, cum ar fi doctorul nazist Josef Mengele. Unii criminali au obținut faima datorită romantizării în cultura populară, cum ar fi Guy Fawkes, Blackbeard, Billy the Kid și Bonnie & Clyde. Alții își datorează faima de a nu fi identificați sau prinși niciodată, cum ar fi Jack Ripperul, sau prin intervievarea în mod regulat în închisoare, precum Charles Manson. Cu toate acestea, anumiți infractori sunt acoperiți mult mai puțin în mass-media și, ca atare, nu devin foarte renumiți. În alte cazuri, dispariția uriașă a mass-media dispare după încheierea procesului, provocând din nou o dispariție a obscurității. Acest lucru sa întâmplat chiar și cu persoane care comit crime de proporții, cum ar fi François Ravaillac, a cărui crimă a lui Henric al IV-lea al Franței în anul 1610 este astăzi amintit numai de oamenii cu cunoștințe istorice. În unele cazuri, persoanele care au fost achitate de anumite infracțiuni sunt încă amintite ca fiind vinovate astăzi, precum Lizzie Borden, care arată că senzația ocazional umbrește faptele reale.
Implicații ficționale

Același fenomen este valabil și pentru personaje fictive. Sherlock Holmes, Dracula, Monsterul lui Frankenstein și James Bond continuă să fie portretizate în deceniile de film, televiziune și literatură după publicarea articolelor originale. Superman, Spider-Man, The Hulk, Wonder Woman și Batman reprezintă super eroi pentru o audiență mult mai largă decât cea a comicelor și a romanelor grafice în care apar. Același lucru se poate spune despre alte personaje de benzi desenate care se bucură de distribuție și sindicalizare internațională, cum ar fi Popeye, Tintin, Snoopy, Astérix, Garfield și Astro Boy. Disney are parcuri tematice din întreaga lume care se bazează pe faima creațiilor sale conduse de Mickey Mouse. Datorită accesului global al personajelor de film și televiziune precum King Kong, Godzilla, The Flintstones, The Muppets și The Simpsons sunt instantaneu recunoscute pentru milioane. Anumite personaje fictive cunoscute din seriile TV au devenit atât de celebre încât numele lor sunt mai bine cunoscute decât cele ale actorilor care le interpretează. Un exemplu bun este Larry Hagman care a interpretat J.R. Ewing pe seria TV Dallas. Când personajul său a fost împușcat în timpul unui episod de cliffhanger, fără ca spectatorii să știe cine a fost ucigașul, a provocat o hype media în jurul întrebării: Cine a tras J.R.? Până când răspunsul a fost dat în primul episod din următorul sezon, milioane de oameni au recunoscut imediat chipul lui Hagman ca fiind J.R., mai degrabă decât cel al lui însuși. Unele personaje din jocuri video și de jocuri pe calculator au dezvoltat o viață de celebritate dincolo de aceste medii, cum ar fi Mario, Lara Croft și Pikachu. Anumite personaje publicitare au devenit, de asemenea, iconice datorită deceniilor de merchandising constant, cum ar fi Ronald McDonald, Bibendum și Hello Kitty.

A deveni o celebritate

Shah Rukh Khan este un actor indian, producător, om de afaceri, investitor, autor, filantrop, activist, gazdă și multe altele.

Oamenii pot deveni celebrități într-o gamă largă de moduri; din profesiile lor, după apariții în presă sau prin accident complet. Termenul "celebritate instantanee" descrie pe cineva care devine o celebritate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Cineva care atinge o cantitate mică de faimă tranzitorie (prin intermediul, de exemplu, hype sau mass-media) poate deveni etichetat ca o "celebritate de gradul B". Adesea, generalizarea se extinde la cineva care nu cunoaște tradiția curentă sau persistă, dar care încearcă să o extindă sau să o exploateze.