WEBSITE

Un site sau un site web este o colecție de resurse web relevante de rețea, cum ar fi pagini web, conținut multimedia, care sunt de obicei identificate cu un nume de domeniu comun și publicate pe cel puțin un server web. Exemple notabile sunt wikipedia.org, google.com și amazon.com.

Site-urile Web pot fi accesate printr-o rețea publică Internet Protocol (IP), cum ar fi Internetul sau o rețea locală privată (LAN), printr-un identificator de resurse uniform (URL) care identifică site-ul.

Site-urile web pot avea multe funcții și pot fi folosite în diverse moduri; un site web poate fi un site web personalizat, un site web pentru o companie, un site guvernamental, un site web al organizației etc. Site-urile sunt, de obicei, dedicate unui anumit subiect sau scop, de la divertisment și rețele sociale la furnizarea de știri și educație. Toate site-urile accesibile public constituie în mod colectiv World Wide Web, în ​​timp ce site-urile private, cum ar fi site-ul web al unei companii pentru angajații săi, fac de obicei parte dintr-un intranet.

Paginile web, care constituie blocurile de site-uri web, sunt documente, de obicei compuse în text simplu, intercalate cu instrucțiuni de formatare a limbajului HTML (HTML, XHTML). Acestea pot include elemente de pe alte site-uri web cu ancore adecvate de marcare. Paginile web sunt accesate și transportate cu Hypertext Transfer Protocol (HTTP), care pot folosi opțional criptarea (HTTP Secure, HTTPS) pentru a oferi utilizatorilor securitate și confidențialitate. Aplicația utilizatorului, adesea un browser web, redă conținutul paginii în conformitate cu instrucțiunile de marcare HTML pe un terminal de afișare.

Link-ul hyperlink între paginile web transmite cititorului structura site-ului și ghidează navigarea site-ului, care de multe ori începe cu o pagină de pornire care conține un director al conținutului web al site-ului. Unele site-uri web necesită înregistrarea de utilizatori sau abonamentul pentru accesarea conținutului. Exemple de site-uri de abonament includ numeroase site-uri de afaceri, site-uri de știri, site-uri de reviste academice, site-uri de jocuri de noroc, site-uri de distribuire a fișierelor, placi de anunțuri, e-mailuri bazate pe web, site-uri de social networking diverse alte servicii. Utilizatorii finali pot accesa site-uri web pe o serie de dispozitive, inclusiv computere desktop și laptop, computere tablet, smartphone-uri și televizoare inteligente.

WEBSITE

Istorie

World Wide Web (WWW) a fost creat în 1990 de către fizicianul britanic CERN, Tim Berners-Lee. La 30 aprilie 1993, CERN a anunțat că World Wide Web ar fi liberă să utilizeze pentru oricine. Înainte de introducerea HTML și HTTP, alte protocoale, cum ar fi File Transfer Protocol și protocolul gopher, au fost folosite pentru a prelua fișierele individuale de la un server. Aceste protocoale oferă o structură de directoare pe care utilizatorul o navighează și unde aleg fișierele de descărcat. Documentele au fost cele mai des prezentate ca fișiere text fără formatare sau au fost codificate în formate de procesoare de text.
Prezentare generală

Site-urile web au multe funcții și pot fi folosite în diverse moduri; un site web poate fi un site web personal, un site comercial, un site guvernamental sau un site web al organizației non-profit. Site-urile web pot fi o activitate a unei persoane, a unei întreprinderi sau a unei alte organizații și sunt de obicei dedicate unui anumit subiect sau scop. Orice site web poate conține un hyperlink către orice alt site web, astfel încât distincția dintre site-urile individuale, percepută de utilizator, poate fi neclară. Site-urile Web sunt scrise sau convertite în HTML (Hyper Text Markup Language) și sunt accesate utilizând o interfață software clasificată ca agent utilizator. Paginile web pot fi vizualizate sau accesate în alt mod dintr-o gamă largă de dispozitive bazate pe computer și Internet de diverse dimensiuni, inclusiv computere desktop, laptopuri, computere compacte și smartphone-uri. Un site web este găzduit pe un sistem informatic cunoscut sub numele de server web, numit și un server HTTP (Hyper Text Transfer Protocol). Acești termeni se pot referi, de asemenea, la software-ul care rulează pe aceste sisteme care recuperează și livrează paginile web ca răspuns la solicitările utilizatorilor site-ului. Apache este cel mai frecvent utilizat software de server web (conform statisticilor Netcraft) și IIS Microsoft este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit. Unele alternative, cum ar fi Nginx, Lighttpd, Hiawatha sau Cherokee, sunt pe deplin funcționale și ușoare.