SITEURI ZIARE ONLINE

Un ziar online este versiunea on-line a unui ziar, fie ca publicație autonomă, fie ca versiunea online a unei periodice tipărite.

Deplasarea online a creat mai multe oportunități pentru ziare, cum ar fi concurența cu jurnalismul de difuzare în prezentarea știrilor de ultimă oră în timp util. Credibilitatea și recunoașterea puternică a mărcii ziarelor bine stabilite și relațiile apropiate pe care le au cu agenții de publicitate sunt văzute, de asemenea, de mulți din industria ziarelor ca consolidând șansele lor de a supraviețui. Deplasarea în afara procesului de imprimare poate contribui, de asemenea, la scăderea costurilor.

Ziarele online, cum ar fi ziarele tipărite, au restricții legale privitoare la calomnie, intimitate și drepturi de autor, se aplică și publicațiilor online în majoritatea țărilor, precum în Marea Britanie. De asemenea, Legea privind protecția datelor din Regatul Unit se aplică ziarelor online și paginilor de știri. Până în 2014, PCC a domnit în Regatul Unit, dar nu a existat o distincție clară între ziarele online autentice și forumurile sau blogurile. În 2007, a fost adoptată o hotărâre de reglementare oficială a ziarelor online din Regatul Unit, a știrilor audio și a site-urilor de știri care să acopere responsabilitățile așteptate de la acestea și să clarifice ceea ce este și ce nu este o publicație de știri online.

Reporterii de știri sunt învățați să filmeze și să scrie în maniera succintă necesară pentru paginile de știri de pe internet. Unele ziare au încercat să integreze internetul în fiecare aspect al operațiunilor lor, cum ar fi scrierea de povestiri atât pentru imprimare, cât și online, precum și publicitatea clasificată care apare în ambele media, în timp ce alte site-uri ale ziarelor pot fi cu totul diferite de ziarele tipărite corespunzătoare.

SITEURI ZIARE ONLINE

Istorie

Un exemplu timpuriu al unui ziar sau revista "numai on-line" a fost raportul de știri (PLATO), un ziar online creat de Bruce Parrello în 1974 cu privire la sistemul PLATO de la Universitatea din Illinois Începând cu anul 1987, ziarul brazilian Jornaldodia se desfășura pe rețeaua Embratel deținută de stat, care se deplasa la internet în anii 1990. Până la sfârșitul anilor 1990, sute de ziare americane publicau versiuni online, dar încă nu ofereau multă interactivitate. Un exemplu este britanic Weekend City Press Review, care a oferit un rezumat saptamanal de stiri on-line incepand din 1995. Astazi, stirile online au devenit o mare parte a societatii, ceea ce ii face pe oameni sa spuna daca este sau nu bine pentru societate. Austra Taylor, autorul cărții populare Platforma popoarelor, susține că știrile online nu oferă detaliile necesare pentru a înțelege pe deplin ce sa întâmplat de fapt. Este mai mult decât un rezumat rapid pentru a informa oamenii despre ceea ce sa întâmplat, dar nu oferă o soluție sau o fixare a problemei.

Exemple

Foarte puține ziare din 2006 au susținut că au făcut bani de pe site-urile lor, care erau în mare parte gratuite pentru toți spectatorii. Scăderea marjelor de profit și scăderea circulației în ziarele cotidiene au forțat directorii să ia în considerare noile metode de obținere a veniturilor de pe site-uri web, fără să fie taxate pentru abonament. Acest lucru a fost dificil. Ziarele cu auditori specializați, cum ar fi The Wall Street Journal și Cronicile învățământului superior, percep taxe de abonament. Majoritatea ziarelor au o ediție online, printre care Los Angeles Times, The Washington Post, USA Today, Mid Day și The New York Times.

The Guardian a experimentat cu noile media în 2005, oferind o serie gratuită de 12 săptămâni de podcasturi de Ricky Gervais. Un alt cotidian din Marea Britanie care să meargă online este The Daily Telegraph.

În Australia, majoritatea ziarelor oferă o versiune online, cu sau fără o opțiune de abonament plătită. În Algeria, numărul de vizitatori zilnici ai site-urilor de știri și edițiile online ale ziarelor depășește numărul cititorilor zilnici de ziare tipărite de la sfârșitul anului 2016.

Numai ziare online

O hârtie numai online nu are conexiuni media tipărite. Un exemplu este Reporterul Southport din Regatul Unit, introdus în 2000 - un ziar săptămânal regional care nu este produs sau rulat în niciun format decât "soft-copy" pe internet de către editori, PCBT Photography. Spre deosebire de site-urile de bloguri și de alte site-uri de știri, este difuzat ca ziar și este recunoscut de grupuri media precum NUJ și / sau IFJ. Acestea intră sub incidența regulamentelor de presă relevante și sunt semnate oficialului britanic de presă IMPRESS.

AllNovaScotia este un ziar online cu sediul în Halifax, Nova Scotia, Canada, care publică știri de afaceri și politice șase zile pe săptămână. Site-ul a fost primul ziar online din Atlantic Canada și a fost în spatele unei plăci de tren începând cu anul 2001.

Chiar și media de imprimare se îndreaptă spre publicarea online numai. Începând cu anul 2009, prăbușirea modelului tradițional de afaceri al ziarelor tipărite a condus la diverse încercări de a crea ziare locale, regionale sau naționale online - publicații care fac raportări originale, mai degrabă decât doar comentarii sau rezumate ale rapoartelor din alte publicații. Un exemplu primordial în SUA este Seattle Post-Intelligencer, care a încetat să mai editeze după 149 de ani în martie 2009 și a mers oonline.

Ziare hibride

Ziarele hibride se concentrează în principal pe conținutul online, dar produc și un formular tipărit. Tendințele din ziarele online indică faptul că publicațiile pot trece în viitor la metode digitale, în special la ziare online. The New York Times este un exemplu al acestui model de ziar, deoarece oferă atât un abonament de livrare la domiciliu, cât și unul digital. Există câteva ziare care sunt în mod predominant on-line, dar oferă, de asemenea, editări limitate pe hârtie. Un exemplu este annarbor.com, care a înlocuit Ann Arbor News în vara anului 2009. Acesta este în primul rând un ziar online, dar publică un exemplar de hârtie de două ori pe săptămână. Alte tendințe indică faptul că acest model de afaceri este adoptat de multe ziare, odată cu creșterea mediei digitale.

Utilizare

În 2013, Institutul Reuters a comandat un studiu transnațional privind consumul de știri și a strâns date privind utilizarea ziarelor online, care subliniază lipsa de utilizare a serviciilor de ziare online plătite. Țările chestionate au fost Franța, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Japonia, Brazilia, Statele Unite și Regatul Unit. Toate probele din fiecare țară au fost reprezentative la nivel național. Jumătate din eșantionul plătit pentru un ziar tipărit în ultimele 7 zile și doar o douăzeci din eșantionul plătit pentru știri online în ultimele 7 zile. Că numai 5% din eșantionul plătit recent pentru accesul la ziare online este probabil pentru că majoritatea oamenilor accesează știri care sunt gratuite. Persoanele cu dispozitive portabile, cum ar fi tablete sau smartphone-uri, aveau mult mai multe șanse să se aboneze la conținutul de știri digitale. În plus, persoanele mai tinere - 25-34 de ani - sunt mai dispuse să plătească pentru știrile digitale decât persoanele în vârstă din toate țările. Acest lucru este în concordanță cu constatarea Centrului de Cercetare Pew într-un sondaj americanilor americani că Internetul este o sursă principală de știri pentru persoanele sub 50 de ani.