SITEURI STATICE

Site web static

Un site web static este unul care are pagini web stocate pe server în format trimis la un browser web client. Este codificat în principal în Hypertext Markup Language (HTML); Fonturile de stil cascadă (CSS) sunt folosite pentru a controla aspectul dincolo de HTML-ul de bază. Imaginile sunt utilizate în mod obișnuit pentru a efectua aspectul dorit și ca parte a conținutului principal. Audio sau video ar putea fi, de asemenea, considerat "static" conținut dacă acesta se joacă automat sau este, în general, non-interactiv. Acest tip de site web afișează de obicei aceleași informații tuturor vizitatorilor. Similar distribuției unei broșuri tipărite clienților sau clienților, un site web static va furniza, în general, informații standard consecvente pentru o perioadă lungă de timp. Deși proprietarul site-ului poate face periodic actualizări, este un proces manual de editare a textului, a fotografiilor și a altui conținut și poate necesita abilități și software de bază pentru designul site-ului web. Formulare simple sau exemple de marketing ale site-urilor web, cum ar fi site-ul clasic, site-ul web de cinci pagini sau site-ul broșurii, sunt adesea site-uri statice, deoarece prezintă utilizatorilor informații statice predefinite. Aceasta poate include informații despre o companie și produsele și serviciile acesteia prin intermediul textului, fotografiilor, animațiilor, meniurilor audio / video și navigării.

Site-urile statice pot fi editate folosind patru categorii largi de programe:

  •     Editorii de texte, cum ar fi Notepad sau TextEdit, unde conținutul și marcajul HTML sunt manipulate direct în programul editor
  •     Editorii offline din WYSIWYG, cum ar fi Microsoft FrontPage și Adobe Dreamweaver (anterior Macromedia Dreamweaver), cu care site-ul este editat folosind un GUI, iar marcajul final HTML este generat automat de software-ul editorului
  •     Editorii online WYSIWYG care creează prezentări online online bogate, cum ar fi pagini web, widget-uri, intro, blog-uri și alte documente.
  •     Editorii bazați pe șabloane, cum ar fi iWeb, permit utilizatorilor să creeze și să încarce pagini web pe un server web fără cunoștințe detaliate despre HTML, deoarece selectează un șablon adecvat dintr-o paletă și adaugă imagini și texte într-o ediție desktop, fără manipularea directă a codului HTML cod.

 

Site-urile web statice pot utiliza în continuare serverul inclus (SSI) ca o comoditate de editare, cum ar fi partajarea unei bare de meniuri comune în mai multe pagini. Deoarece comportamentul site-ului față de cititor este încă static, acesta nu este considerat un site dinamic.

SITEURI STATICE

Site web dinamic

Un site dinamic este unul care se modifică sau se personalizează frecvent și automat. Paginile dinamice din partea serverului sunt generate "în zbor" de codul computerului care produce codul HTML (CSS sunt responsabile pentru aspectul și, prin urmare, sunt fișiere statice). Există o gamă largă de sisteme software, cum ar fi CGI, servlets Java și pagini server Java (JSP), pagini Active Server și ColdFusion (CFML) disponibile pentru a genera sisteme dinamice web și site-uri dinamice. Diferite cadre de aplicații web și sisteme de șabloane web sunt disponibile pentru limbi de programare de uz general, cum ar fi Perl, PHP, Python și Ruby, pentru a face mai rapid și mai ușor crearea de site-uri dinamice complexe.

Un site poate afișa starea curentă a unui dialog între utilizatori, poate monitoriza o situație în schimbare sau poate furniza informații într-un anumit mod personalizat în funcție de cerințele utilizatorului individual. De exemplu, atunci când se solicită prima pagină a unui site de știri, codul care rulează pe serverul web poate combina fragmente HTML stocate cu știri extrase dintr-o bază de date sau dintr-o altă pagină web prin intermediul RSS pentru a produce o pagină care include cele mai recente informații. Site-urile dinamice pot fi interactive prin utilizarea formularelor HTML, stocarea și citirea cookie-urilor de navigare sau crearea unei serii de pagini care să reflecte istoricul de clicuri anterioare. Un alt exemplu de conținut dinamic este atunci când un site de vânzare cu amănuntul cu o bază de date de produse media permite utilizatorului să introducă o cerere de căutare, de ex. pentru cuvântul cheie Beatles. Ca raspuns, continutul paginii web va schimba in mod spontan modul in care a vazut inainte si apoi va afisa o lista de produse Beatles cum ar fi CD-uri, DVD-uri si carti. Dinamic HTML utilizează cod JavaScript pentru a instrui browser-ul web cum să modifice interactiv conținutul paginii. O modalitate de a simula un anumit tip de site dinamic evitând în același timp pierderea de performanță a inițierii motorului dinamic pe baza unui utilizator sau a unei conexiuni, este de a regenera periodic automat o serie mare de pagini statice.