SITEURI PARTAJARE IMAGINI

Partajarea imaginilor sau partajarea fotografiilor reprezintă publicarea sau transferul online al fotografiilor digitale ale unui utilizator. Paginile de partajare a imaginilor oferă servicii precum încărcarea, găzduirea, gestionarea și partajarea fotografiilor (public sau privat). Această funcție este furnizată atât prin intermediul site-urilor web, cât și al aplicațiilor, care facilitează încărcarea și afișarea imaginilor. Termenul poate fi, de asemenea, aplicat în mod liber pentru utilizarea galeriilor foto online, care sunt create și gestionate de utilizatori individuali, inclusiv fotografiile fotografice. Distribuirea înseamnă că alți utilizatori pot vizualiza, dar nu și pot descărca imagini, iar utilizatorii pot selecta diferite opțiuni de drepturi de autor pentru imaginile lor.

În timp ce fotografiile de tip fotoblog au tendința să afișeze doar o vizualizare cronologică a fotografiilor de dimensiuni medii selectate de utilizator, majoritatea site-urilor de partajare a fotografiilor oferă vizionări multiple (cum ar fi miniaturi și slideshow-uri), capacitatea de a clasifica fotografii în albume și de a adăuga adnotări (cum ar fi legende sau etichete ).

Aplicațiile de gestionare a fotografiilor desktop pot include propriile caracteristici de partajare a fotografiilor sau integrarea cu site-uri pentru a le încărca imagini. Există, de asemenea, aplicații desktop a căror singură funcție este partajarea imaginilor, utilizând în general rețele de tip peer-to-peer. Funcțiile de bază de partajare a imaginilor pot fi găsite în aplicațiile care vă permit să trimiteți prin e-mail fotografii, de exemplu prin glisarea și plasarea lor în șabloane pre-proiectate.

Schimbul de fotografii nu se limitează la computere personale și web, dar este posibil și de la dispozitive portabile, cum ar fi telefoanele cu cameră, fie direct, fie prin MMS. Unele camere vin acum echipate cu rețea fără fir și funcții de partajare similare.

Istorie

Primele site-uri de partajare a fotografiilor au provenit de la mijlocul până la sfârșitul anilor 1990, în primul rând din serviciile de comandă online a tipăririlor (finisarea fotografiilor), dar multe au apărut la începutul anilor 2000 cu scopul de a oferi acces permanent și centralizat la fotografiile unui utilizator, și în unele cazuri și clipuri video. Webshots, SmugMug, Yahoo! Fotografii și Flickr au fost printre primele. Acest lucru a dus la abordări diferite ale generării veniturilor și ale funcționalității între furnizori. Prima aplicație windows a fost inventată de jerry ackerman la software-ul icu în 1990 și apoi Philip Morris de la Kodak pentru un brevet în 1994.

Modele venituri

În general, site-urile de partajare a imaginilor pot fi împărțite în două grupuri: site-uri care oferă gratuit partajarea fotografiilor și site-uri care percep consumatorii direct pentru a găzdui și a distribui imagini.

Dintre site-urile care oferă partajarea gratuită a fotografiilor, cele mai multe pot fi împărțite în povești de publicitate suportate și pe site-uri de finisare a fotografiilor online, unde partajarea fotografiilor este un vehicul pentru a vinde printuri sau alte mărfuri. Aceste denumiri nu sunt stricte, iar unele site-uri de abonament au o versiune gratuită limitată. Consumatorii pot să-și împărtășească fotografiile direct de pe computerele de acasă prin conexiuni de mare viteză prin partajarea de fotografii peer-to-peer folosind aplicații. Comunicațiile de tip peer-to-peer pariază deseori cu un cost redus pentru software. Unele site-uri vă permit să publicați fotografiile online și apoi să proiectați imaginea pe clădiri celebre în timpul evenimentelor speciale, în timp ce alte site-uri vă permit să inserați fotografii în cărți poștale digitale, prezentări de diapozitive și albume foto și să le trimiteți altora.

Unele site-uri gratuite sunt deținute de producătorii de camere și acceptă numai fotografii făcute cu hardware-ul lor.

Abonament pe bază

În schimbul unei taxe, site-urile de partajare a fotografiilor bazate pe abonament își oferă serviciile fără distragerea de reclame sau promoții pentru printuri și cadouri. Acestea pot avea și alte îmbunătățiri față de serviciile gratuite, cum ar fi garanțiile privind disponibilitatea online a fotografiilor, spațiul de stocare mai mare, capacitatea deținătorilor de non-conturi de a descărca versiuni originale ale fotografiilor și instrumentele pentru copierea de rezervă a fotografiilor. Unele oferă fotografiile utilizatorilor spre vânzare, împărțind încasările cu fotograful, în timp ce altele pot folosi o declarație de excludere a dreptului de autor pentru a-și rezerva dreptul de a folosi sau de a vinde fotografiile fără a acorda fotografului drepturi de autor sau notificări.

Unele site-uri de partajare a imaginilor au început să integreze și partajarea video.