SITEURI DATING ONLINE

Site-ul online de dating (sau dating pe Internet) este un sistem care permite oamenilor să găsească și să se prezinte la noi conexiuni personale pe Internet, de obicei cu scopul de a dezvolta relații personale, romantice sau sexuale. Un serviciu de dating online este o companie care oferă mecanisme specifice (în general, site-uri sau aplicații) pentru dating online prin utilizarea de computere personale conectate la Internet sau dispozitive mobile. Astfel de companii oferă o mare varietate de servicii de matchmaking nemodificate, dintre care majoritatea se bazează pe profil.

Serviciile de dating online permit utilizatorilor să devină "membri" prin crearea unui profil și încărcarea informațiilor personale incluzând (dar fără a se limita la) vârsta, sexul, orientarea sexuală, locația și aspectul. Majoritatea serviciilor încurajează, de asemenea, membrii să adauge fotografii sau videoclipuri în profilul lor. Odată ce un profil a fost creat, membrii pot vizualiza profilurile altor membri ai serviciului, utilizând informațiile profilului vizibil pentru a decide dacă să inițieze sau nu un contact. Cele mai multe servicii oferă mesagerie digitală, în timp ce altele oferă servicii suplimentare, cum ar fi webcast-uri, chat online, chat telefonic (VOIP) și panouri de mesaje. Membrii pot constrânge interacțiunile lor cu spațiul online sau pot aranja o întâlnire personală.

Există o mare varietate de servicii de dating online. Unii au o bază largă de membri de diverse utilizatori care caută multe tipuri diferite de relații. Alte site-uri vizează demografice foarte specifice bazate pe caracteristici precum interesele comune, locația, religia, orientarea sexuală sau tipul de relație. Serviciile de dating online diferă, de asemenea, în fluxurile lor de venituri. Unele site-uri sunt complet gratuite și depind de publicitate pentru venituri. Alții utilizează modelul de venituri gratuite, oferind înregistrare gratuită și utilizare gratuită, cu servicii opționale plătite, primite. Totuși, alții se bazează numai pe abonamentele plătite.

Opiniile și utilizarea serviciilor de dating online, de asemenea, diferă foarte mult. Un studiu din 2005 privind datele colectate de Prow Internet și American Life Project a constatat că persoanele fizice au mai multe șanse să folosească un serviciu online de dating dacă utilizează Internetul pentru un număr mai mare de sarcini și mai puțin probabil să utilizeze un astfel de serviciu dacă au încredere a altora. Este posibil ca modul de dating online să rezoneze cu orientarea conceptuală a anumitor participanți spre procesul de găsire a unui partener romantic. Adică, site-urile de dating online folosesc cadrul conceptual al unei "metafore de piață" pentru a ajuta oamenii să găsească potriviri potențiale, cu layout-uri și funcționalități care facilitează răsfoirea rapidă și selectarea profilurilor într-un mod similar cu modul în care se poate naviga un magazin online. Sub această metaforă, membrii unui serviciu dat pot atât "să cumpere" potențiali parteneri de relații, cât și să se "vândă" în speranța de a găsi un meci de succes.

SITEURI DATING ONLINE

Tendințe sociale

La sfarsitul lunii noiembrie 2004, au existat 844 de lifestyle si site-uri de matrimoniale, o crestere de 38% de la inceputul anului, potrivit Hitwise Inc. Stigma asociata cu dating online a scazut de-a lungul anilor, iar oamenii vad online intalniri mai pozitive. Proiectul Pew Internet & American Life din 2006 privind Dating Online a remarcat o creștere a utilizării site-urilor online de dating de către americani pentru a-și continua interesele lor romantice. Aproximativ unul din zece respondenți au raportat vizitarea acestor site-uri online de dating. În perioada 2005-2012, aproximativ 34,95% dintre americani au raportat întâlnirea cu soții lor online. Studiul Centrului de Cercetare Pew din 2016 arată că utilizarea site-urilor online de dating de către adulții americani a crescut de la 9% în 2013 la 12% în 2015. În plus, în această perioadă, utilizarea în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani sa triplat că între 55 și 65 de ani sa dublat.

Daterii online pot avea atitudini sociale mai liberale în comparație cu populația generală din Statele Unite. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew din 2015, 80% dintre utilizatori și 55% non-utilizatori au declarat că site-urile online de dating sunt o modalitate bună de a se întâlni cu potențialii parteneri. În plus, respondenții au considerat că dating online este mai ușor, mai eficient decât alte metode și oferă acces la un grup mai mare de potențiali parteneri. Creșterea datării și a căsătoriei în afara cercurilor sociale tradiționale poate fi un factor care contribuie la schimbările sociale coincide, inclusiv la creșterea ratelor de căsătorie interrasială. Pe de altă parte, aproximativ 45% dintre respondenți consideră că dating online este mai periculos decât alte metode. Vizitele privind dating online au fost similare în rândul sexelor, femeile manifestând mai multe preocupări legate de siguranță decât bărbații.

Recepţie

Există opinii mixte cu privire la siguranța dating-ului online. Peste 50% dintre participanții la studiu dintr-un studiu din 2011 nu au considerat că dating online reprezintă o activitate periculoasă, în timp ce 43% consideră că dating online implică riscuri. Deoarece dating online are loc în spațiu virtual, este posibil ca informațiile despre profil să fie false sau falsificate. În timp ce unele site-uri efectuează controale de fond asupra membrilor, mulți nu, ceea ce duce la o anumită incertitudine în jurul identităților membrilor. De exemplu, este posibil ca anumite profiluri să nu reprezinte oameni reali, ci mai degrabă aceleași "profiluri de momeală" plasate online de către proprietarii de site-uri pentru a atrage noi membri plătitori sau "profiluri de spam" create de agenții de publicitate pentru a comercializa servicii și produse.

Profilurile create de oamenii reali au, de asemenea, potențialul de a fi problematici. De exemplu, site-urile de dating on-line pot expune mai mulți membri de sex feminin în special la urmărirea, frauda și violența sexuală de către prădătorii online. O formă de denaturare mai puțin periculoasă este aceea că membrii pot minți despre înălțimea, greutatea, vârsta sau starea civilă a acestora, în încercarea de a se comercializa sau de a se marca într-un anumit mod. De asemenea, utilizatorii pot manipula cu grijă profilurile ca o formă de gestionare a afișărilor. Doctorii online au exprimat îngrijorarea cu privire la ghosting, practica încetării comunicării cu o persoană fără a explica de ce. Ghostingul pare să devină tot mai comun. Au fost sugerate diverse explicații, însă social media este adesea învinuită, ca și aplicațiile de dating și anonimatul și izolarea relativ la matrimoniale și cultura de cuplu modern, ceea ce face mai ușor să se comporte prost cu puține repercusiuni sociale.

Membrii online ai site-urilor de dating pot încerca să echilibreze o reprezentare precisă, menținând imaginea lor într-un mod dorit. Un studiu a constatat că nouă din zece participanți au mințit cel puțin un atribut, deși minciunile erau adesea ușoare; greutatea a fost cel mai mințit despre atribut, iar vârsta a fost cel puțin mințit. În plus, cunoașterea unei cantități mari de informații superficiale despre interesele unui potențial partener poate duce la un sentiment fals de siguranță atunci când se întâlnește cu o persoană nouă. Înșelăciunea greșită poate fi mai puțin probabilă pe site-urile matrimoniale decât pe site-urile casual de dating. Unele servicii de dating au fost create special pentru cei care trăiesc cu HIV și alte ITS în efortul de a elimina necesitatea de a minți despre sănătatea cuiva pentru a găsi un partener.

Acoperirea mediatică a crimelor legate de dating online poate, de asemenea, să contribuie la perceperea riscurilor sale. Cu toate acestea, dating online pot avea, de asemenea, avantaje în raport cu întâlnirile convenționale (offline) prin faptul că oferă acces fără precedent la potențiali parteneri pentru single-urile care altfel nu să aibă un astfel de acces.

Apariția site-urilor de dating care promovează adulterul, cum ar fi Ashley Madison, a agitat unele controverse. Descărcări de căsătorie au avut loc în aproximativ 6% dintre cuplurile online, comparativ cu 7,6% dintre cele offline.

Facturare

Serviciile bazate pe abonamente online pot suferi de reclamații privind practicile de facturare. Unii furnizori de servicii de dating online pot avea taxe de membru frauduloase sau taxe de carduri de credit. Unele site-uri nu permit membrilor să vizualizeze profilurile disponibile înainte de a plăti o taxă de abonament. Mai mult, funcționalități diferite pot fi oferite membrilor care au plătit sau nu plătiți pentru abonamente, ducând la o anumită confuzie în jurul celor care pot vedea sau pot contacta cine.

Consolidarea în cadrul industriei de dating online a condus la difuzarea ziarelor și a revistelor care difuzează acum aceeași bază de date pentru site-uri cu nume diferite. În Marea Britanie, de exemplu, Time Out ("London Dating"), The Times ("Encounters") și The Daily Telegraph ("Spiritele Kindred"), toate oferă portaluri diferit numite aceluiași serviciu - abonat prin mai multe publicații a plătit necontenit de mai multe ori pentru accesul la același serviciu.

Dezechilibrate raporturi de gen

Pe un anumit site de dating, raportul de sex este în general dezechilibrat. Un site web poate avea două femei pentru fiecare bărbat, dar acestea pot fi în intervalul de 35+, în timp ce bărbații sunt, în general, sub 35 de ani. Se știe puțin despre raportul de sex controlat pentru vârstă. Calitatea de membru al eHarmony este de aproximativ 57% dintre femei și 43% bărbați, în timp ce raportul la Match.com este aproximativ invers. Când intrăm în site-urile de nișă de specialitate unde demografia primară este de sex masculin, se înregistrează un raport foarte neechilibrat între bărbați și femei sau femei și bărbați. În iunie 2015, 62% dintre utilizatorii Tinder erau bărbați, iar 38% erau femei.

Studiile au sugerat că bărbații au mult mai multe șanse de a trimite mesaje pe site-urile de dating decât femeile. În plus, bărbații au tendința de a transmite cele mai atractive femei, indiferent de atractivitatea lor. Aceasta duce la cele mai atractive femei de pe aceste site-uri primind un număr copleșitor de mesaje, ceea ce poate duce, în unele cazuri, la părăsirea site-ului.

Există unele dovezi că există diferențe în ceea ce privește modul în care femeile on-line ratează atractivitatea bărbaților, spre deosebire de modul în care bărbații evaluează atractivitatea femeilor. Distribuția ratingurilor oferite de bărbații cu atractivitate feminină pare a fi distribuția normală, în timp ce ratingurile bărbaților date de femei sunt foarte înclinate, 80% dintre bărbați fiind considerați sub media. Acest lucru arată că femeile sunt cu adevărat mai pretențioase decât bărbații atunci când vine vorba de apariția pe site-urile online de dating.
Discriminare

Grupurile pentru drepturile homosexualilor s-au plâns că anumite site-uri web care își restricționează serviciile de dating pentru cuplurile heterosexuale discriminează homosexualii. Clienții homosexuali ai site-ului populare de dating eHarmony au făcut multe încercări de a litiga practicile discriminatorii. eHarmony a fost dat în judecată în 2007 de o lesbiană care susține că "discriminarea directă este dureroasă și dezamăgitoare pentru o afacere deschisă publicului în această zi și vârstă". În lumina discriminării prin orientare sexuală prin intermediul site-urilor de dating, unele servicii precum GayDar.net și Chemistry.com răspund mai mult la întâlnirile homosexuale.

Mai puțin de jumătate din daterii din Internet sunt prezenți la întâlniri cu oameni din toate rasele. În concordanță cu teoriile privind schimburile sociale și pozițiile de grup, asiații, latinii și negrii sunt mai deschiși la întâlnirea cu albi decât albul, pentru a le întâlni. Dintre cei care au o preferință rasială, 97% dintre bărbații albi exclud femeile negre, 48% exclud latine, iar 53% exclud femeile asiatice. În schimb, bărbații albi sunt excluși de 76% dintre femeile negre, 33% latine și doar 11% femei asiatice. În mod similar, 92% dintre femeile albe exclud bărbații negri, 77% exclud latinele și 93% exclud bărbații asiatici. 71% dintre bărbații negri, 31% din latine și 36% bărbați asiatici au exclus femeile albe.