SITEURI CROWDFUNDING

Crowdfunding este practica finanțării unui proiect sau a unei aventuri prin creșterea sumei mici de bani de la un număr mare de persoane, de obicei prin Internet. Crowdfunding este o formă de aglomerare și finanțare alternativă. În 2015, peste 34 de miliarde de dolari au fost ridicate în întreaga lume prin crowdfunding.

Deși concepte similare pot fi executate și prin abonamente prin poștă, prin evenimente benefice și prin alte metode, termenul crowdfunding se referă la registrele mediate de Internet. Acest model modern de crowdfunding se bazează în general pe trei tipuri de actori: inițiatorul proiectului care propune ideea sau proiectul care urmează să fie finanțat, indivizii sau grupurile care susțin ideea și o organizație moderatoare ("platforma") care aduce părțile la un loc lansați ideea.

Crowdfunding a fost utilizat pentru a finanța o gamă largă de proiecte profitabile, antreprenoriale, cum ar fi proiecte artistice și creative, proiecte medicale, călătorii și proiecte de antreprenoriat social orientate spre comunitate. De asemenea, a fost criticat pentru finanțarea crimelor, în special a tratamentelor costisitoare și frauduloase pentru cancer.

SITEURI CROWDFUNDING

Istorie

Crowdfunding are o istorie lungă, cu mai multe rădăcini. Cărțile au fost aglomerate de-a lungul secolelor: autorii și editorii ar publica proiectele de cărți în programe de numărare sau abonament. Cartea va fi scrisă și publicată dacă suficient abonați vor semnala disponibilitatea de a cumpăra cartea după ce a ieșit. Modelul de business al abonamentului nu este tocmai crowdfunding, deoarece fluxul real de bani începe doar cu sosirea produsului. Lista abonaților are, totuși, puterea de a crea încrederea necesară în rândul investitorilor, care este necesară pentru a risca publicarea.

Legăturile de război sunt, teoretic, o formă de confundare a conflictelor militare. Comunitatea mercantilă din Londra a salvat Banca Angliei în anii 1730, când clienții au cerut ca lira lor să fie convertită în aur - au susținut moneda până când a fost restaurată încrederea în lira, astfel și-au strâns banii. Un caz mai clar al crowdfunding-ului modern este schema lui Auguste Comte de a emite note pentru sprijinul public al activității sale de filosof. "Première Circulaire Annuelle adressée par l'auteur du Système de Philosophie Positive" a fost publicată la 14 martie 1850, iar mai multe dintre aceste note, goale și cu sume au supraviețuit. Mișcarea de cooperare din secolele al XIX-lea și al XX-lea este un precursor mai larg. Ea a generat grupuri colective, cum ar fi grupuri comunitare sau bazate pe interese, grupând fondurile subscrise pentru a dezvolta noi concepte, produse și mijloace de distribuție și producție, în special în zonele rurale din Europa de Vest și America de Nord. În 1885, când sursele guvernamentale nu au reușit să ofere finanțare pentru a construi o bază monumentală pentru Statuia Libertății, o campanie condusă de ziare a atras mici donații de la 160.000 de donatori.

Crowdfunding pe internet a câștigat prima dată popularitate și utilizare mainstream în comunitățile de arte și muzică. Primul exemplu remarcabil de crowdfunding online în industria muzicală a fost în 1997, când fanii au subscris un întreg turneu din S.U.A. pentru trupa rock britanică Marillion, care a strâns 60.000 de dolari în donații printr-o campanie de internet bazată pe fanioane. Ulterior, au folosit această metodă pentru a-și finanța albumele de studio.] În industria cinematografică, scriitorul / regizorul independent Mark Tapio Kines a creat un site în 1997 pentru primul său film nefericit, corespondenți străini. La începutul anului 1999, el a crescut peste 125.000 de dolari pe Internet de la cel puțin 25 de fani, oferindu-i fonduri pentru a-și finaliza filmul. În 2002, campania "Free Blender" a reprezentat un precursor de software pentru populație. Campania a vizat deschiderea software-ului grafic Blender 3D prin colectarea a 100.000 € de la comunitate oferind în același timp beneficii suplimentare pentru donarea membrilor.

Prima companie care sa implicat în acest model de afaceri a fost site-ul web ArtistShare (2001) al SUA. Pe măsură ce modelul a ajuns la scadență, pe web au început să apară mai multe site-uri cum ar fi Kiva (2005), IndieGoGo (2008), Kickstarter (2009), GoFundMe (2010), Microventures (2010) și YouCaring (2011).

Fenomenul crowdfunding este mai vechi decât termenul "crowdfunding". Potrivit wordspy.com, cea mai veche utilizare înregistrată a cuvântului a fost în august 2006.