FORUMURI INTERNET

Un forum pe Internet sau un forum de mesaje este un site de discuții online unde oamenii pot purta conversații sub forma mesajelor postate. Ele diferă de camerele de chat în care mesajele sunt adesea mai lungi decât o singură linie de text și sunt, cel puțin temporar, arhivate. De asemenea, în funcție de nivelul de acces al unui utilizator sau de configurarea forumului, este posibil ca un mesaj postat să fie aprobat de un moderator înainte ca acesta să devină vizibil public.

Forumurile au un set specific de jargon asociat cu acestea; exemplu: o singură conversație este numită "fir" sau subiect.

Un forum de discuții este ierarhic sau copac în structură: un forum poate conține un număr de subforumuri, fiecare dintre ele având mai multe subiecte. În cadrul unui subiect al forumului, fiecare discuție nouă a început să se numească un fir și poate fi răspunsă de către cât mai mulți oameni care doresc acest lucru.

În funcție de setările forumului, utilizatorii pot fi anonimi sau trebuie să se înregistreze la forum și apoi să se logheze pentru a posta mesaje. În majoritatea forumurilor, utilizatorii nu trebuie să se conecteze pentru a citi mesajele existente.

FORUMURI INTERNET

Istorie

Forumul modern a provenit din buletinele de bord și așa-numitele sisteme de conferințe pentru computere și reprezintă o evoluție tehnologică a sistemului de buletine de informare prin dial-up. Din punct de vedere tehnologic, forumurile sau forumurile sunt aplicații web care gestionează conținut generat de utilizatori.

Primele forumuri de pe Internet ar putea fi descrise ca o versiune web a unei liste de discuții electronice sau a unui grup de știri (cum ar fi există pe Usenet); permițând utilizatorilor să posteze mesaje și să comenteze alte mesaje. Ulterior, evoluțiile au simulat diferitele grupuri de știri sau liste individuale, oferind mai mult de un forum dedicat unui anumit subiect.

Forumurile de internet sunt răspândite în mai multe țări dezvoltate. Japonia înregistrează cele mai multe citate necesare cu peste două milioane pe zi în cel mai mare forum al lor, 2 canale. China are, de asemenea, multe milioane de posturi pe forumuri precum Tianya Club.

Unele dintre primele sisteme de forumuri au fost sistemul Planet-Forum, dezvoltat la începutul anilor 1970, sistemul EIES, primul care funcționa în 1976, și sistemul KOM, inițial operațional în 1977.

Unul dintre primele site-uri de forum (care este încă activ astăzi) este Forumul Delphi, numit odată Delphi. Serviciul, cu patru milioane de membri, datează din 1983.

Forumurile îndeplinesc o funcție similară cu cea a sistemelor de bordeliere dial-up și a rețelelor Usenet, create pentru prima oară la sfârșitul anilor 1970. Forumurile timpurii pe internet datează din 1994 până în prezent, împreună cu proiectul WIT al consorțiului W3 și, începând cu acest moment, au fost create multe alternative. Un sentiment de comunitate virtuală se dezvoltă adesea în jurul unor forumuri care au utilizatori obișnuiți. Tehnologia, jocurile video, sportul, muzica, moda, religia și politica sunt zone populare pentru teme de forum, dar există forumuri pentru un număr foarte mare de subiecte. Argou și macro-uri de imagine populare pe Internet sunt abundente și utilizate pe scară largă în forumurile de pe Internet.

Pachetele de software pentru forum sunt disponibile pe scară largă pe Internet și sunt scrise într-o varietate de limbi de programare, cum ar fi PHP, Perl, Java și ASP. Configurația și înregistrările posturilor pot fi stocate în fișiere text sau într-o bază de date. Fiecare pachet oferă funcții diferite, de la cele mai elementare, oferind postări numai în format text, până la pachete mai avansate, oferind suport multimedia și cod de formatare (de obicei cunoscut sub numele de BBCode). Multe pachete pot fi integrate cu ușurință într-un site web existent pentru a permite vizitatorilor să posteze comentarii cu privire la articole.

Mai multe aplicații web, cum ar fi software-ul de blog, includ și caracteristici ale forumului. Comentariile WordPress din partea de jos a unei postări de blog permit o discuție cu un singur subiect despre orice post de blog. Slashcode, pe de altă parte, este mult mai complicat, permițând discuții complet filetate și încorporând un sistem robust de moderare și meta-moderare, precum și multe dintre caracteristicile de profil disponibile pentru utilizatorii forumului.

Unele thread-uri independente de pe forum au atins faima și notabilitatea, cum ar fi forumul filmului "Sunt singur, cineva vorbește cu mine" pe forumurile MovieCodec.com, care a fost descris ca fiind "hangout-ul de top pentru oameni singuri" de Wired Magazine.

FORUMURI INTERNET

Structura

Un forum constă într-o structură de directoare asemănătoare copacilor. Capătul superior este "Categorii". Un forum poate fi împărțit în categorii pentru discuțiile relevante. În cadrul categoriilor se află sub-forumuri și aceste sub-forumuri pot avea și mai multe sub-forumuri. Subiectele (denumite în mod obișnuit fire) intră sub cel mai scăzut nivel de sub-forumuri și acestea sunt locurile în care membrii pot începe discuțiile sau posturile. Forumurile logice sunt organizate într-un set finit de subiecte generice (de obicei cu un singur subiect principal) conduse și actualizate de un grup cunoscut ca membri și guvernate de un grup cunoscut sub numele de moderatori. Poate avea și o structură grafică. Toate panourile de mesaje vor utiliza unul din cele trei formate posibile de afișare. Fiecare dintre cele trei formate de afișare a panoului de mesaje de bază: Non-Filet / Semi-Filetat / Complet filetat, are propriile sale avantaje și dezavantaje. Dacă mesajele nu sunt legate una de alta, este cel mai bine un format non-filetat. Dacă un utilizator are un subiect de mesaj și mai multe răspunsuri la subiectul mesajului respectiv, este cel mai bine formatul semi-filetat. Dacă un utilizator are un subiect de mesaj și răspunde la subiectul mesajului și răspunde la răspunsuri, atunci este cel mai bine un format complet filetat.