BLOG

Blog (o trunchiere a expresiei "weblog") este un site de discuții sau de informare publicat pe World Wide Web care constă din intrări text (mesaje) discrete, adesea informale, în stil jurnal. Mesajele sunt de obicei afișate în ordine inversă cronologică, astfel încât cel mai recent post să apară primul, în partea de sus a paginii web. Până în 2009, blogurile au fost, de obicei, lucrările unui singur individ, ocazional a unui grup mic și care acoperă adesea un singur subiect sau un subiect. În anii 2010, au apărut "bloguri multi-autor" (MABs), care au inclus scrierea mai multor autori și uneori editate profesional. MAB-urile din ziare, alte mass-media, universități, grupuri de reflecție, grupuri de advocacy și instituții similare reprezintă o cantitate tot mai mare de trafic pe blog. Creșterea de Twitter și alte sisteme de "microblogging" ajută la integrarea MAB-urilor și a blogurilor cu un singur autor în mass-media. Blogul poate fi folosit și ca verb, adică pentru a menține sau adăuga conținut la un blog.

Apariția și creșterea blogurilor la sfârșitul anilor 1990 au coincis cu apariția instrumentelor de publicare pe web care au facilitat postarea de conținut de către utilizatori non-tehnici care nu aveau multă experiență în domeniul programării HTML sau al programelor informatice. Anterior, o cunoaștere a unor tehnologii, cum ar fi HTML și File Transfer Protocol, a fost obligată să publice conținut pe Web, iar utilizatorii timpurii de web au avut tendința de a fi hackeri și entuziaști pe computer. În 2010, majoritatea sunt site-uri interactive Web 2.0, permițând vizitatorilor să lase comentarii online, iar această interactivitate le distinge de alte site-uri statice. În acest sens, blogging-ul poate fi văzut ca o formă de serviciu de rețele sociale. Într-adevăr, bloggerii nu numai că produc conținut pentru a posta pe blogurile lor, dar, de asemenea, construiesc adesea relații sociale cu cititorii lor și cu alți bloggeri. Cu toate acestea, există bloguri de cititori care nu permit comentarii.

Multe bloguri oferă comentarii asupra unui anumit subiect sau subiect, de la politică la sport. Altele funcționează ca și mai multe agende personale online, iar altele funcționează mai mult ca publicitate online a unui anumit individ sau companie. Un blog tipic combină textul, imaginile digitale și linkurile către alte bloguri, pagini web și alte materiale media legate de subiectul său. Capacitatea cititorilor de a lăsa comentarii vizibile public și de a interacționa cu alți comentatori este o contribuție importantă la popularitatea multor bloguri. Cu toate acestea, proprietarii de bloguri sau autori adesea moderate și filtrează comentariile online pentru a elimina discursul de ură sau alt conținut ofensator. Cele mai multe bloguri sunt în principal textuale, deși unele se concentrează pe artă (bloguri de artă), fotografii (bloguri), videoclipuri (bloguri video sau "vloguri"), muzică (bloguri MP3) și audio (podcast-uri). În educație, blogurile pot fi folosite ca resurse instructive. Aceste bloguri sunt numite edublogs. Microbloggingul este un alt tip de blogging, care conține postări foarte scurte.

La 16 februarie 2011, au existat peste 156 de milioane de bloguri publice existente. La 20 februarie 2014, în lume erau în jur de 172 milioane de bloguri Tumblr și 75,8 milioane de bloguri WordPress. Potrivit criticilor și altor bloggeri, Blogger este cel mai popular serviciu de bloguri folosit astăzi. Cu toate acestea, Blogger nu oferă statistici publice. Technorati listează 1,3 milioane de bloguri începând cu 22 februarie 2014.

BLOG

Istorie

Exemplul timpuriu al unui blog de stil "jurnal" constând din text și imagini transmise fără fir în timp real de pe un computer care poate fi purtat cu afișaj cap-up, 22 februarie 1995
Principalele articole: Istoria blogului și a jurnalului online

Termenul "weblog" a fost inventat de Jorn Barger la data de 17 decembrie 1997. Forma scurtă, "blog", a fost inventată de Peter Merholz, care a spart în glumă cuvântul weblog în fraza pe care o blogam în bara laterală a blogului său Peterme .com în aprilie sau mai 1999. La scurt timp după aceea, Evan Williams de la Pyra Labs a folosit blogul ca un substantiv și un verb ("a blogului", adică "să editeze un blog sau să scrie în blogul său") și a elaborat termenul "blogger" în legătură cu Pyra Labs "Produsul Blogger, care duce la popularizarea termenilor.

Origini

Înainte ca blogging-ul să devină popular, comunitățile digitale au luat multe forme, printre care și Usenet, servicii comerciale online precum GEnie, Byte Information Exchange (BIX) și CompuServe devreme, liste de e-mail și Bulletin Board Systems (BBS). În anii 1990, software-ul forumului de internet a creat conversații cu "fire". Firele sunt conexiuni topice între mesaje pe un "corkboard" virtual. Începând cu data de 14 iunie 1993, Mosaic Communications Corporation și-a menținut lista de site-uri noi "Ce este nou", actualizată zilnic și arhivată lunar. Pagina a fost accesată printr-un buton special "Ce este nou" în browserul web Mosaic.

Cea mai veche instanță a unui blog comercial a fost pe primul site de afaceri pentru consumatori, creat în 1995 de Ty, Inc., care conținea un blog într-o secțiune numită "Diary Online". Intrările au fost menținute de Beanie Babies, care au fost votați lunar de către vizitatorii site-ului Web.

Blogul modern a evoluat din jurnalul online unde oamenii ar putea să țină cont de evenimentele din viața personală. Cei mai mulți scriitori se numesc diariști, jurnaliști sau jurnaliști. Justin Hall, care a început blogurile personale în 1994, în timp ce este student la Colegiul Swarthmore, este în general recunoscut ca unul dintre bloggerii anteriori, așa cum este Jerry Pournelle. Dave Winer's Scripting News este, de asemenea, creditat cu faptul că este unul dintre blogurile vechi și mai lungi de rulare. Revista Australian Netguide a menținut Daily Net News pe site-ul lor web din 1996. Daily Net News a accesat link-uri și recenzii zilnice ale site-urilor noi, mai ales în Australia.

Un alt blog timpuriu a fost Wearable Wireless Webcam, un jurnal online online al vieții personale care combina textul, imaginile digitale și imaginile digitale transmise în direct dintr-un computer portabil și dispozitivul EyeTap pe un site web în 1994. Această practică a blogurilor semi-automate video live împreună cu textul a fost denumit sousveillance, iar astfel de jurnale au fost folosite și ca dovezi în materie juridică. Unii bloggeri timpurii, cum ar fi The Bitch Misantropic, care au început în 1997, au făcut referire la prezența lor online ca zine, înainte ca blogul să intre în uz.
Tehnologie

Blogurile vechi au fost pur și simplu actualizate manual componente ale site-urilor obișnuite. În 1995, "Jurnalul online" de pe site-ul Web Ty, Inc. a fost produs și actualizat manual înainte ca orice programe de blogging să fie disponibile. Mesajele au fost făcute să apară în ordine inversă cronologică prin actualizarea manuală a codului HTML bazat pe text utilizând software-ul FTP în timp real de câteva ori pe zi. Pentru utilizatori, acest lucru a oferit apariția unui jurnal live care conținea mai multe intrări noi pe zi. La începutul fiecărei noi zile, intrările noi ale jurnalului au fost codate manual într-un fișier HTML nou, iar începutul fiecărei luni, intrările din jurnal au fost arhivate în propriul dosar, care conținea o pagină HTML separată pentru fiecare zi a lunii. Apoi meniurile care conțineau linkuri către cea mai recentă intrare a jurnalului au fost actualizate manual pe întreg site-ul. Această metodă bazată pe text de organizare a mii de fișiere a servit ca o rampă de lansare pentru a defini stilurile viitoare de blogging care au fost capturate de software-ul de blogging dezvoltat ani mai târziu.

Evoluția instrumentelor electronice și software pentru a facilita producerea și întreținerea articolelor Web afișate în ordine inversă cronologică a făcut posibil ca procesul de publicare să fie fezabil pentru o populație mult mai mare și mai puțin tehnic înclinată. În cele din urmă, acest lucru a dus la clasa distinctă de publicare online care produce bloguri pe care le recunoaștem astăzi. De exemplu, utilizarea unui software bazat pe browser este acum un aspect tipic de "blogging". Blogurile pot fi găzduite de servicii dedicate de găzduire a blogurilor, de servicii de găzduire web obișnuite sau de a rula folosind software de blog.